Author Topic: Potato Cake / Sponge from Spanish GF Book  (Read 1895 times)

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Potato Cake / Sponge from Spanish GF Book
« on: May 26, 2009, 06:15:51 am »
Amanda (bron variety) may need to adjust:

Potato cake
   
(6 persons)

Ingredients:

750 g of water
500g peeled potatoes ( in chunks)
4 egg whites
pinch of salt
4 egg yolks
400 g sugar
50 g of icing sugar for decoration
 
Preparation:

1 Preheat oven to 180 degrees.

2 Place the water in the TM bowl and potatoes in the basket. Cook for 25 minutes, Temperature Varoma, Speed 1. Remove potatoes and reserve. Drain and wash the bowl.

3. Grease a mould of 30 cm in diameter (or rectangular 30 x 20 cm)

4. With the TM bowl clean and dry place the butterfly over the blades. Add the egg whites and a pinch of salt, whip for 4 minutes, speed 3 & 1/2.

Remove the beaten whites to a large bowl and reserve.

5. Remove the butterfly and, without washing the bowl, add the egg yolks, sugar and potatoes.  Mix for 10 seconds, 4 speed.  Add a small amount of the beaten egg whites to the mixture then place the potato mixture on top of the rest of the egg whites and, using a spatula, mix well with gentle folding movements from the bottom up.

6 Pour into the prepared mould and bake for 30 to 35 minutes. You will know it is properly cooked when you insert a needle into the centre of the cake and it comes out dry.

After about 7 minutes, unmould onto a wire rack and leave to set. Garnish with a sprinkling icing sugar.


bron - the original -

Bizcocho de patata

(para 6 personas)
750 g de agua
500 g de patatas peladas (en trozos)
4 claras de huevo
I pellizco de sal
4 yemas de huevo
400 g de azúcar
50 g de azúcar glas para decorar
 

1   Precaliente el horno a 180°.
2   Ponga el agua en el vaso y las patatas en el cestillo. Programe 25 minutos, temperatura Varoma, velocidad 1. Retire las patatas y reserve. Vacíe el vaso y lávelo.
3   Engrase un molde de 30 cm de diámetro (o rectangular de 30 x 20 cm aproximadamente)
4   Con el vaso bien limpio y seco coloque la mariposa en las cuchillas. Vierta las claras y un pellizco de sal, programe 4 minutos, velocidad 3 1/2.
Retire las claras a un bol grande y reserve.
5   Quite la mariposa y, sin lavar el vaso, ponga las yemas, el azúcar y las patatas. Triture programando 10 segundos, velocidad 4. Vierta sobre las claras montadas a punto de nieve y, con la ayuda de la espátula, mezcle bien con movimientos envolventes de abajo hacia arriba.
6   Vierta en el molde preparado y hornee durante 30 ó 35 minutos. Sabrá que está bien horneado si inserta una aguja en el centro del bizcocho y ésta sale seca.
7   Después de unos minutos, desmolde sobre una rejilla y deje templar. Decore espolvoreando con azúcar glas.
 
The last line interpretted as: After a few minutes, lubricants on a wire rack and leave the temple. Garnish with a sprinkling icing sugar  - love it.
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